Ideja

Izgradnja samodostatne zajednice na udaljenom otoku u Jadranskom moru

Pozivamo sve avanturiste!

Mogu li se veliki globalni društveni problemi riješiti s udaljenog otoka u Jadranskom moru?

Adriatic GreenLab smatra da bi odgovor mogao biti ‘Da!’.

Inicijativa okuplja male proizvođače i građane kako bi radili na pristupačnim i uključivim rješenjima za probleme svakodnevnog života, uključujući odgovorno korištenje prirodnih resursa i krajolika.
Sudionici na otoku oslanjaju se na lokalne prirodne resurse, tradicionalne vještine i kulturna znanja, uz najsuvremenije tehnologije, kao što su digitalna izrada, daljinsko istraživanje i najnovije metode prikupljanja i obrade podataka.

Počevši od ljetnih radionica i ljetnih kampova, projekt radi na uspostavljanju funkcionalne, samoodržive zajednice tijekom cijele godine.

Društvena kohezija, socijalna inovacija, socijalna ekonomija i solidarnost, te naravno održivost okoliša, čine temeljne propise. Jednako je ključno za uspjeh pothvata izgraditi osjećaj pripadnosti, podržavajući emocionalno umrežavanje među sudionicima i istinsku privrženost otoku. Konačni cilj je izgradnja međunarodnog centra, otvorenog za svakoga tko ima čime pridonijeti.

Kao i kod namjenskih proizvodnih prostora, ‘fab laboratorija’ zajednice i drugih trećih prostora, u Adriatic GreenLabu uključenost nije opcija nego uvjet. Raznolikost potiče nove ideje, nova rješenja i nove utjecaje. Za stvaranje ispunjene i snažne zajednice potrebne su sve dobi, spola i podrijetla.

U našem modernom svijetu čini se da su mračna i pusta životna okruženja u porastu; mjesta gdje ljudi osjećaju malo nade da će poboljšati svoje okruženje i svakodnevna iskustva.

Adriatic GreenLab ima otvoren način razmišljanja, pristupačan pristup i značajnu predanost zajednici. Nadamo se da se ovaj model može preslikati i na druga područja, poput neprivilegiranih prigradskih i urbanih zona, gdje različitost među ljudima, uvjerenja, metode i pristupi mogu biti snaga, a ne slabost.